A szelént 1817-ben Jacob Berzelius fedezte fel és a hold görög istennőjéről, Szelénéről nevezte el. A szelén szervezetünk védekező mechanizmusának, enzimjének elengedhetetlen összetevője
Ha a szervezetünk nem jut elegendő mennyiségű szelénhez, káros hatások alakulhatnak ki.
A szelén alkotóeleme a glutation-peroxidáznak (GSH-pX), amelynek feladata a szervezetben lévő szabadgyökök káros hatásának semlegesítése és a vérzsírok ártalmas oxidációjának csökkentése.
A napi szelén szükségletünket biztosíthatjuk, ha sok gyümölcsöt, zöldséget, teljeskiőrlésű gabonából készült kenyeret, halat és sovány húst fogyasztunk. Ha teljesen kiegyensúlyozott, egészséges. az étrendünk, akkor sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a napi táplálékbevitelünk során a megfelelő mennyiségű szelénhez jut a szervezetünk. A felnőtt férfiak napi szelén bevitelének mennyisége 70 makrogramm a nők esetében 55 makro gramm ajánlott.
Miért nélkülözhetetlen a szelén a szervezet számára?
– erősíti a szívműködést és a vérkeringést
– erősíti a daganatos megbetegedések elleni védő mechanizmusokat
– óvja a DNS molekulákat a károsodástól
– védi a szervezetet a nehézfémektől (ólom, higany, kadmium)
– javítja a termékenységet
Sok kutató szerint a rák megelőzésben óriási szerepe van a szelénnek. 1996-ban amerikai kutatók egy tanulmányt tettek közzé, amely szerint három gyakori rákforma kialakulásának kockázatát képes csökkenteni a szelén. A tanulmány megállapította, hogy napi 200 mikrogramm szelén szedése csökkentette a rákbe-tegségek növekedését.
– prosztatarák 63%
– vastagbélrák 58%,
– tüdőrák 46%
A szelén szerepét több betegségnél is vizsgálták. A normál szelén szinthez képest, az alacsony szint esetén a szívinfarktus előfordulási kockázata kétszeres. Magyarországon csak kevés helyen kapható a szelén pótlására alkalmas, élesztővel sütött kenyér, ezért ajánlatos az egyéb szelén készítmények fogyasztása.
A megfelelő mennyiségű szelén szervezetbe juttatásával csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata.
A.